Президентът на руската нефтена компания Лукойл Вадим Воробьов изненадващо пристигна в

...
Президентът на руската нефтена компания Лукойл Вадим Воробьов изненадващо пристигна в
Коментари Харесай

Президентът на "Лукойл" преговаря с правителството за по-евтини горива

Президентът на съветската нефтена компания " Лукойл " Вадим Воробьов изненадващо дойде в България за среща с държавното управление. Формално задачата на диалозите са ограничения за събаряне на цената на горивата. Ще бъдат обсъждани и ограничения по отношение на идното ембарго върху доставките на руски нефт в Европейски Съюз.

Преди срещата с държавното управление Воробьов се срещна с президента Румен Радев.

" От цената на създаваните горива зависят в огромна степен развиването на стопанската система и инфлационните процеси, което дефинира и стратегическото значение на компанията за българската стопанска система, особено по време на рецесия. Предстоящата ви среща с българското държавно управление е подобаваща опция при строго следване на пазарните механизми, да се набележат ограничения за стабилността на стопанската система и за битка с инфлацията в интерес на българския консуматор ", съобщи на срещата президентът Румен Радев.

На 26 август служебният министър на енергетиката Росен Христов и минисърът на стопанската система Никола Стоянов оповестиха, че към този момент са разискали ограничения с управлението на " Лукойл България " и " Лукойл Нефтохим ", свързани с понижаване на цените на горивата за крайния консуматор. Тогава не бяха посочени детайлности, а бе оповестено, че работна група ще продължи диалозите.

" В последните няколко дни членовете на държавното управление на България и мениджърите на нашата акция организираха цяла серия от срещи по определение на ограниченията за поддръжка на вътрешния пазар и създадоха някои решения ", сподели на срещата с Радев президентът на съветската " Лукойл ". За тези разговори у нас не е съобщавано.

Воробьов повдигна и въпроса за предстоящото влизане в действие на петролното ембарго, което Европейски Съюз наложи на Русия.

" В компанията виждаме бъдещето, разграничено на три елементи - до 1 декември, преди да стартира ембаргото против съветския петрол. От 5 декември до 31 декември 2024 година ще работят глобите за съветския петрол в България. Третият стадий е по какъв начин ще се развива пазарът след 2025 година Във връзка с това приехме ограничения, които би трябвало да влязат в действие незабавно. В късия интервал от време ще изработим средносрочни ограничения за поддръжка на пазара ", сподели още той, като разгласи, че в първото тримесечие на идната година ще се събере нова работна група по тематиката.

ИСКАНЕ ЗА ДЕРОГАЦИЯ

Междувременно Министерство на финансите разгласява за публично разискване на уеб страницата си план на решение на Министерския съвет за дерогация на регламента на Европейски Съюз от април 2022 година за забрана за възлагане и продължение на контракти за публични поръчки с съветски компании.

От отчета на МФ излиза наяве, че цялата бюджетна сфера има настоящи рамкови контракти за доставка на гориво, в които " Лукойл " е изпълнител или снабдител на други търговци на гориво. Ако договорите бъдат прекъснати поради еврорегламента, редица държавни служби ще останат без гориво. 

Например, сега има настоящо рамково споразумение на Централен орган за покупки, сключено на 22.03.2021 година за доставка с публични поръчки на автомобилни горива за органите на изпълнителната власт и техните администрации. Рамковото споразумение е със период на деяние до 22.03.2023 година на обща стойност 90 млн. лв. (без ДДС), като реализатори по него са „ ОМВ България “, „ Петрол “, „ ШЕЛ България “ и „ Лукойл България “. По настоящото рамково съглашение са подписани 76 контракта от 58 администрации на обща стойност над 64 млн. лв. без Данък добавена стойност.

Има подписани контракти за доставка на горива и от към 210 възложители за над 305 млн. лв. без Данък добавена стойност - общини и регионални администрации, здравни и образователни заведения, Народното събрание, огромни секторни възложители и други, като с най- огромен размер - над 100 млн. лв., са доставките за Държавна организация „ Държавен запас и военновременни ресурси “.

Основен доставчик на гориво по всички тези контракти е " Лукойл Нефтохим Бургас ".

" При съблюдаване на рестриктивните мерки на регламента, основни за страната служби няма да могат да разпореждат поръчки за горива нито посредством централизираните рамкови съглашения, нито в случай че разпореждат независимо. Подобно развиване на обстановката слага под риск живота и здравето на българските жители, както и сигурността на страната и публичния ред. Това постанова нуждата от разрешаване на сключването на нови контракти за публични поръчки за доставка на горива, както и продължение на осъществяването на настоящите контракти с подобен предмет до 31.12.2024 година, защото търговците, изпълняващи публични поръчки, нямат интерес да внасят в страната горива за осъществяването на публичните поръчки, доколкото това би се отразило на крайната цена на горивата ", се споделя в претекстовете за искане на дерогация.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР